A bukaresti Balassi Intézet immár 11 esztendeje, hogy minden év májusában megszervezi a Magyar Zene Fesztivált. A 2005. tavaszán útjára indított előadóművészi fesztivál mára valóságos kulturális branddé vált Bukarestben, nemcsak a romániai fiatal muzsikusok és tanáraik, hanem a fővárosi zenekedvelő közönség körében is.

A négynapos komolyzenei verseny idei kiadásán 24 fiatal mérte össze tudását. A zsüri két első díjat és egy harmadik díjat osztott ki, s most is, mint mindig, volt közönség díj. Adásunk végén bejátsszuk a fesztivál egyik első díjasa, Ioana Ionescu előadásában Liszt Ferenc Eroica című transzcendens etűdjét.

A díjazottak gáláján külön meghívottként lépett fel Borsos Edith énekművész, a Magyar Zene Fesztivál egykori díjazottja és Horváth Edit zongoraművész, a kolozsvári Gheorghe Dima Zeneakadémia előadótanára. Ők Enescu-, Kodály-, Ligeti-, Liszt- és Orbán-dalokkal köszöntötték a 85 éves Bács Lajos karmestert, zeneszerzőt és pedagógust, a bukaresti rádiózenekar egykori karmesterét, aki a kezdetektől fogva a fesztivál egyik támogatója.

Műsorunkban Lajtha László több darabja is elhangzik Béres Melinda hegedű- és Horváth Edit zongoraművész  előadásában.

Hallgassák meg adásunkat: